Buccellato Design, LLC | Veteran’s Center
119
single,single-portfolio_page,postid-119,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.1,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

In 2009 we were approached by the local homeless shelter to assist in a visioning and fundraising campaign that would expand their campus to better serve homeless U. S. Military Veterans. Two years later, the pro-bono commission concluded in the Veteran’s Day dedication of a state-of-the art home and rehabilitation center to house twenty-five U. S. Military veterans at a time. The Center is the culmination of a community reaching out to a group in need and in the meantime the revitalization of a long-neglected segment of urban fabric. The project was awarded a Capital Grant from the U. S. Department of Veterans Affairs in 2010 which, when combined with the outpouring of local support in the form of material donations and labor, helped create a facility capable of supporting and empowering our veterans with a dignified home.

Renovation of the 1918 load-bearing masonry structure transpired through volunteer labor over the course of 18 months. A faux-stone façade from the 1960’s was removed to make way for a more courteous and urbanistically-appropriate design, but much of the original structure, including the roof trusses, floor, and envelope systems, were repaired and retained. We divided the long and narrow footprint of the building into three distinct zones: public, semi-public, and private. Efficient use of the 5,000 SF floor plate was achieved through the creation of multi-functional gathering spaces which can support a range of activities throughout the day.

In 2015, our work on the Veteran’s Center received a Citation Award from the American Institute of Architects, Northern Indiana chapter. The Veteran’s Center was also granted a Pride of Place Award in 2012 by Downtown South Bend.

In 2009 we were approached by the local homeless shelter to assist in a visioning and fundraising campaign that would expand their campus to better serve homeless U. S. Military Veterans. Two years later, the pro-bono commission concluded in the Veteran’s Day dedication of a state-of-the art home and rehabilitation center to house twenty-five U. S. Military veterans at a time. The Center is the culmination of a community reaching out to a group in need and in the meantime the revitalization of a long-neglected segment of urban fabric. The project was awarded a Capital Grant from the U. S. Department of Veterans Affairs in 2010 which, when combined with the outpouring of local support in the form of material donations and labor, helped create a facility capable of supporting and empowering our veterans with a dignified home.

Renovation of the 1918 load-bearing masonry structure transpired through volunteer labor over the course of 18 months. A faux-stone façade from the 1960’s was removed to make way for a more courteous and urbanistically-appropriate design, but much of the original structure, including the roof trusses, floor, and envelope systems, were repaired and retained. We divided the long and narrow footprint of the building into three distinct zones: public, semi-public, and private. Efficient use of the 5,000 SF floor plate was achieved through the creation of multi-functional gathering spaces which can support a range of activities throughout the day.

In 2015, our work on the Veteran’s Center received a Citation Award from the American Institute of Architects, Northern Indiana chapter. The Veteran’s Center was also granted a Pride of Place Award in 2012 by Downtown South Bend.

In 2009 we were approached by the local homeless shelter to assist in a visioning and fundraising campaign that would expand their campus to better serve homeless U. S. Military Veterans. Two years later, the pro-bono commission concluded in the Veteran’s Day dedication of a state-of-the art home and rehabilitation center to house twenty-five U. S. Military veterans at a time. The Center is the culmination of a community reaching out to a group in need and in the meantime the revitalization of a long-neglected segment of urban fabric. The project was awarded a Capital Grant from the U. S. Department of Veterans Affairs in 2010 which, when combined with the outpouring of local support in the form of material donations and labor, helped create a facility capable of supporting and empowering our veterans with a dignified home.

Renovation of the 1918 load-bearing masonry structure transpired through volunteer labor over the course of 18 months. A faux-stone façade from the 1960’s was removed to make way for a more courteous and urbanistically-appropriate design, but much of the original structure, including the roof trusses, floor, and envelope systems, were repaired and retained. We divided the long and narrow footprint of the building into three distinct zones: public, semi-public, and private. Efficient use of the 5,000 SF floor plate was achieved through the creation of multi-functional gathering spaces which can support a range of activities throughout the day.

In 2015, our work on the Veteran’s Center received a Citation Award from the American Institute of Architects, Northern Indiana chapter. The Veteran’s Center was also granted a Pride of Place Award in 2012 by Downtown South Bend.

In 2009 we were approached by the local homeless shelter to assist in a visioning and fundraising campaign that would expand their campus to better serve homeless U. S. Military Veterans. Two years later, the pro-bono commission concluded in the Veteran’s Day dedication of a state-of-the art home and rehabilitation center to house twenty-five U. S. Military veterans at a time. The Center is the culmination of a community reaching out to a group in need and in the meantime the revitalization of a long-neglected segment of urban fabric. The project was awarded a Capital Grant from the U. S. Department of Veterans Affairs in 2010 which, when combined with the outpouring of local support in the form of material donations and labor, helped create a facility capable of supporting and empowering our veterans with a dignified home.

Renovation of the 1918 load-bearing masonry structure transpired through volunteer labor over the course of 18 months. A faux-stone façade from the 1960’s was removed to make way for a more courteous and urbanistically-appropriate design, but much of the original structure, including the roof trusses, floor, and envelope systems, were repaired and retained. We divided the long and narrow footprint of the building into three distinct zones: public, semi-public, and private. Efficient use of the 5,000 SF floor plate was achieved through the creation of multi-functional gathering spaces which can support a range of activities throughout the day.

In 2015, our work on the Veteran’s Center received a Citation Award from the American Institute of Architects, Northern Indiana chapter. The Veteran’s Center was also granted a Pride of Place Award in 2012 by Downtown South Bend.

In 2009 we were approached by the local homeless shelter to assist in a visioning and fundraising campaign that would expand their campus to better serve homeless U. S. Military Veterans. Two years later, the pro-bono commission concluded in the Veteran’s Day dedication of a state-of-the art home and rehabilitation center to house twenty-five U. S. Military veterans at a time. The Center is the culmination of a community reaching out to a group in need and in the meantime the revitalization of a long-neglected segment of urban fabric. The project was awarded a Capital Grant from the U. S. Department of Veterans Affairs in 2010 which, when combined with the outpouring of local support in the form of material donations and labor, helped create a facility capable of supporting and empowering our veterans with a dignified home.

Renovation of the 1918 load-bearing masonry structure transpired through volunteer labor over the course of 18 months. A faux-stone façade from the 1960’s was removed to make way for a more courteous and urbanistically-appropriate design, but much of the original structure, including the roof trusses, floor, and envelope systems, were repaired and retained. We divided the long and narrow footprint of the building into three distinct zones: public, semi-public, and private. Efficient use of the 5,000 SF floor plate was achieved through the creation of multi-functional gathering spaces which can support a range of activities throughout the day.

In 2015, our work on the Veteran’s Center received a Citation Award from the American Institute of Architects, Northern Indiana chapter. The Veteran’s Center was also granted a Pride of Place Award in 2012 by Downtown South Bend.

Veteran's Center South Bend
Description